svenska.yle.fiSolarplexus
Solarplexus
Solarplexus
FST5 webbsidor A-Ö | FST5 Programguide | Information om FST5 | Digital-TV | Kontakta FST5 | YLE Programtablå
Gå till första sidan

Sök i Solarplexus
  NARCISSISTISK PERSONLIGHETSSTöRNING 
Studiodiskussion om narcissism | Narcissistisk personlighetsstörning | Intressanta länkar |
Gustav Schulman (YLE/FST Solarplexus)Studiodiskussion om narcissism
Gustav Schulman
Psykiater och psykoanalytiker



Karaktärsdrag
Mänskor som lider av en narcissistisk personlighetsstörning är själviska, självgoda och bryr sig inte om andra. De är oförmögna att avläsa andras känslor och är inte heller inresserade av det. De är ofta snarstuckna och lättsårade. De är hänsynslösa och oberäkneliga i sitt beteende.
Ett typiskt drag för en narcissistisk störd person är att han inte har en sjukdomsinsikt. Han ser alla fel och brister i sin omgivning.
Men narcissism som sådant är ett vitt begrepp och det finns många definitioner på vad det betyder. Och det råder inte heller en enhetlig bild inom psykiatrin och vetenskapen om vad narcissism innebär.
Det är viktigt att inse att vi alla har narcissistiska personlighetsdrag. Men när vi talar om den narcissistiska personlighetsstörningen så rör vi oss långt ute på den sjukliga sidan. Och då är det ofta våld och mycket extrema handlingar med i bilden.
Det finns en mycket specifik diagnos i den amerikanska diagnosboken, som innehåller nio punkter, som alla beskriver karaktärsdrag som kännetecknar en person med en narcissistisk personlighetsstörning.

Den amerikanska diagnosmanualen (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) i översättning av Gustav Schulman:

Kännetecknande för narcissistisk personlighetstörning är en igenomgående storhetsinbillning, behov av beröm och oförmåga till medkänsla empati. För att diagnostiska kriterierna uppfylls måste fem följande kriterier samtidigt förvärkligas.

1. en storhetsinbillning eller fantasi om egen utomordentlighet och viktighet. (förstorar sina egna förmågor och tar för givet att han/hon for beröm utan orsaka eller evidens);

2. upprätthåller och vårdar fantasier om sin egen obegränsade framgång, kraft, skönhet, kärlek, geni osv.

3. Han/hon tror sig vara helt unik, och antar att bara speciellt intelligenta, begåvade och framgångsrika personer kan förstå honom, och anser sig inte kunna trivas o sällskap av andra människor;

4. kräver accentuerad och överbetonad beröm och uppskattning;

5. upprätthåller en fantasi av berättigande: att han/hon är självberättigad till privilegier, förmåner och att just hans/hennes idéer skall lyssnas på och att hans behov skall uppfyllas;

6. exploaterar och utnyttjar andra människor för sina egna ändamål för att uppnå sina målsättningar utan att han visar tacksamhet eller ger ersättning;

7. är utan förmåga till medkänsla eller empati, han/hon är ovillig att lägga märke till eller att ta i beaktande den andras känslor eller behov.

8. avundas anda men tror att andra avundas honom/henne.

9. beter sig och förhåller sig överlägset och arrogant.

ICD-10 (International Statistical Classification of Diseases (WHO)
inkluderar narcissistisk personlighetstörning in i kategori F 60.8 Andra specificerade personlighetstörningar men ger inte någon beskrivning på syndromet.


Narcissisten och psykoanalys
Det är mera sällan personer med den här störningen söker sig till min mottagning. Och då det inträffar är det en stor utmaning för mig som terapeut. Ofta är det narcissistens partner som har skickat honom till terapin.
Jag hade en manlig klient med den här personlighetsstörningen som var av den åsikten att han skulle lära mig hur man skall sköta en sådan här terapisituation. Han tyckte att han nog skulle klara av sin terapi på några månader och inte på tre till fyra år som ofta rekommenderas.
Det tog fyra år att bryta igenom hans försvar. Och bakom försvaret dolde sig en mycket stor smärta, som bl.a. utlöstets då den här klienten förstod att han höll på att förstöra livet för både sig själv och sin omgivning. Först då han släppte försvaret kunde vi börja jobba med de problem som han bar på. Det tog ytterligare fem år i anspråk och gav goda resultat.
Trots att den här personlighetsstörningen ingalunda bara drabbar män, så är de kvinnor som söker sig till min mottagning nog snarare offer till narcissister än att de själva skulle ha den här personlighetsstörningen.

En underutveckling av personligheten
En person med den här personlighetsstörningen har inte fått beredskap att hantera känslor som avundsjuka, svartsjuka och förödmjukelse. Narcissisten har helt enkelt inte utvecklat en förmåga att tåla motgångar. Därför står han inte ut att känna sig liten och sårbar. Och för att tränga bort dessa känslor utvecklar han ett skal av förträfflighet. Han intar en hållning till livet där han gömmer sig bakom en mask av allsmäktighet.
Bakom masken finns alltid en outlöst depression. Och om han kommer i kontakt med den, så finns det en möjlighet att tillfriskna.



Raimo Mäkelä
Präst och verksamhetsledare för Finlands Bibelinstitut

Raimo
Påfallande vad gäller den narcissistiska personlighetsstörningen är att det inte handlar om ett synligt handikapp. En narcissistisk störd person ter sig alldeles normal för sin omgivning. Han eller hon uppfattas ofta som charmerande och underhållande i sociala sammanhang, medan han hemma kan vara mycket jobbig att leva med.

Narcissisten som chef
Det hör mer till regeln än till undantaget att individer med den här personlighetsstörningen är framgångsrika i arbetslivet.
Då man träffar på en narcissist t.ex. som sin förman på en arbetsplats så kan man se hur omgivningen delar sig i två läger. Det ena lägret blir narcissistens hov, som beundrar och ser upp till honom. De som hör till hovet kan inte i sin vildaste fantasi tro något annat än gott om sin chef. De är helt oförmögna att se narcissistens splittrade natur, bländade som de är av hans karismatiska utstrålning.
Och för hovet bugar sig narcissisten och är insmickrande. Men bara så länge det nyttjar honom.
Det andra lägret ställer sig tveksamt till narcissisten. Den som genomskådar en narcissist uppfattar narcissisten som sin fiende. Och sina fiender behandlar han grymt.
Om man genomskådat narcissistens dubbla natur återstår två alternativ. Man kan stanna på sin arbetsplats och konfrontera narcissisten eller byta arbetsplats och alltså fly.
Så finns det de personer i det andra lägret som nog är skeptiska, men som söker felen hos sig själva. Och det är bland dem man kan hitta narcissistens s.k. offer.

Narcissisten i ett parförhållande
På basen av de själavårdssamtal jag haft med offer till de här narcissisterna, så har det kommit fram att det kan ta väldigt länge innan narcissistens dubbla natur kommer fram. Och det beror till största del på att de mänskor som blir offer så länge söker felen och bristerna hos sig själva. Då narcissisten dessutom söker felen i sin omgivning, så säger det ju sig självt att det inte är en fruktbar kombination.
Jag har träffat kvinnor som varit gifta i trettio och t.o.m. femtio år med män vars karaktärdrag motsvarar psykopatens.

Raimo Mäkelä har skrivit en bok om personlighetsstörningar, med fokus på just den narcissistiska. I boken använder han ordet psykopat då han talar om den narcissistiska personlighetstörningen.

Boken heter Naamiona terve mieli och ges ut på förlaget Perussanoma

» Suomen Raamattuopisto

Psykiskt och fysiskt våld
En person med den här personlighetsstörningen är alltid våldsam. Antingen psykiskt eller fysiskt eller både ock. Det psykiska våldet kan mycket oberäkneligt gå över i fysiskt våld och man måste vara på det klara med att en sådan person är farlig.
En narcissistiskt störd person använder sig av hot för att skrämma sitt offer. Och då offret är rädd så slappnar narcissisten av. För bakom masken döljer sig en avgrund av rädsla. Och det enda sättet för honom att dämpa rädslan är genom att låta någon eller några andra bära den. Därför behöver en mänska med den här personlighetsstörningen alltid ha någon att förtrycka.

redaktör: Maria Pörtfors

Till början av sidan
Narcissistisk personlighetsstörning
29.9.2003

Man har uppskattat att upp till 2 % av oss lider av personlighetsstörningar. Och vad gäller just den narcissistiska personlighetsstörningen sägs den öka.
För sin omgivning framstår en individ med en narcissistisk personlighetsstörning ofta som charmerande och både intelligent och spirituell. Men hemma får familjen känna av en helt annan sida.
En person med en narcissistisk personlighetsstörning är ofta oberäknelig. Han utnyttjar hänsynslöst sin omgivning och sticker inte under stol med sin egen utomordentlighet. Bakom en mask av självtillräcklighet döljer sig en outlöst förtvivlan. En tomhet som gör att han ständigt måste suga ut sin omgivning på de egenskaper han önskar tillskriva sig själv.

Redaktör och programledare: Maria Pörtfors

Till början av sidan
Intressanta länkar
» Narsismin polulla
» Minuus ja narsismi (artiklar)
» Kerro, kerro kuvastin (artiklar)
» Kouluikäisen psyykkinen kehitys ja persoonallisuushäiriöt
» Persoonallisuus ja psyykkiset häiriöt - länkarkiv
» Raimo Mäkelä: Naamiona terve mieli
» Häikäilemätön minä (T:reen Yliopisto)
» Narsistinen luonnehäiriö (artikel)
» Perheväkivallan uhrit
» Tukiasema.net
» Naisten Linja
» Nationella Kvinnojouren
» Lyömätön linja Espoossa
» Traumaterapiakeskus: psyykkinen trauma


Seminarium på Finlandiahuset 23-24.10.2003
TÄNNE MULLE KAIKKI HETI NYT- ONGELMANA NARSISMI
arr. Psyko-Team Oy
Annegatan 29 A 26, 00100 Helsingfors
tiedustelut ja ohjelmatilaukset: Maija Leinonen tel. 09-6942246
Till början av sidan